Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فرارو»
2024-04-28@03:46:52 GMT

لعان و آثار آن؛ از ارث و عِده تا سلب انتساب فرزند

تاریخ انتشار: ۱۰ بهمن ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۲۵۶۶۷۴۰

  فرارو- قانون مدنی تعریفی از لعان ارائه ننموده و کیفیت آن را نیز بیان نکرده است لذا برای آگاهی از معنای آن باید به فقه رجوع نمود.   لعان در لغت به معنی ناسزا گفتن و نفرین کردن یکدیگر است و در اصطلاح مراسمی است که در آن زن و شوهر با رعایت تشریفاتی خاص یکدیگر را لعنت می‌کنند؛ به این شکل که شوهر با سوگند‌هایی ویژه، به زن خود نسبت زنا می‌دهد و همسرش نیز با سوگند‌هایی مشابه، اتهام شوهرش را رد می‌کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

  با تحقق لعان، زن و شوهر از یکدیگر جدا شده و ازدواج دوباره‌ی آن‌ها برای همیشه ممنوع می‌شود. در این نوشتار ابتدا مفهوم حقوقی لعان، سپس شرایط، مراحل انجام و آثار آن را مورد بررسی قرار می‌دهیم.
مفهوم حقوقی لعان
لعان هنگامی تحقق می‌یابد که شوهر به زن نسبت زنا دهد یا فرزندی را که زن به دنیا آورده است از خود نفی کند هنگامی که فردی به شخصی اتهام زنا بزند، اما نتواند آن را به اثبات برساند به موجب ماده ۲۵۰ قانون مجازات اسلامی به ۸۰ ضربه شلاق، به عنوان حدِ قذف محکوم می‌شود؛ (قذف عبارت است از نسبت دادن زنا یا لواط به دیگری)
اگر مردی همسر خود را به زنا متهم کند یا کودکی را که از آن زن در دوره‌ی زوجیت میان آن دو متولد شده است فرزند خود نداند؛ و زن این ادعای زوج را انکار کند، زوج و زوجه باید نزد حاکم شرع (قاضی) روند و در حضور او همدیگر را لعان کنند تا مجازاتِ حدود شرعی (قذف از شوهر و زنا از زن) برداشته شود.
شرایط انجام لعان
لعان به وسیله زوجین نزد حاکم (قاضی) یا قائم مقام او به عمل می‌آید و بدین صورت است که زوج نزد حاکم می‌ایستد و چهار مرتبه خداوند را گواه می‌گیرد که در آن چه به زوجه خود نسبت داده (نسبت دادن زنا یا نفی فرزند) از راستگویان است، و سپس یک مرتبه می‌گوید: لعنت خداوند بر من اگر از دروغگویان باشم.   بعد از اظهارات زوج، زوجه نیز مانند وی نزد حاکم می‌ایستد و چهار مرتبه خداوند را گواه می‌گیرد که زوج در آنچه به او نسبت داده از دروغگویان است و سپس می‌گوید غضب خداوند بر من باشد هرگاه زوج از راستگویان باشد.
پس از انجام لعان آثار زیر به وجود می‌آید:
۱- سقوط حد قذف از شوهر و حد زنا از زن (در صورتی که لعان در اثر انتساب زن به زنا به عمل آمده باشد)، اما در صورتی که لعان انجام نمی‌شد و شوهر نمی‌توانست نسبتی را که به زن خود داده است ثابت نماید به علت آن که زن خود را قذف نموده است مستوجب حد قذف (۸۰ ضربه شلاق) بوده و در صورتی که آن را ثابت می‌کرد حد زنا در خصوص زن اجرا می‌شد.
۲- انحلال زوجیت بین زن و شوهر در واقع وقتی لعان انجام شد، میان زن و شوهر جدایی حاصل می‌شود؛ به‌گونه‌ای‌که برای همیشه بر یکدیگر حرام می‌شوند و هرگز امکان ازدواج دوباره‌ی آن‌ها وجود نخواهد داشت. در جدایی میان زوجین با لعان، خواندن صیغه‌ی طلاق و انجام تشریفات آن لازم نیست؛ بلکه خود لعان موجب فسخ نکاح می‌شود و هیچ کار دیگری لازم نیست.   در واقع به موجب ماده ۱۰۵۲ قانون مدنی جدایی که با لعان حاصل می‌شود موجب حرمت ابدی میان زوجین است و آن‌ها دیگر هیچ گاه نمی‌توانند با یکدیگر ازدواج کنند پس از این جدایی، زن باید به انداز‌ه‌ی سه طهر (تقریباً برابر با ۳ ماه) عدّه نگه دارد.

۳- به موجب ۸۸۲ قانون مذکور بعد از لعان زن و شوهر از یکدیگر ارث نمی‌برند در واقع لعان یکی از موانع ارث است و از آن جایی که پس از تحقق آن نکاح منحل می‌گردد لذا زوجین از یکدیگر ارث نمی‌برند.
۴- سلب انتساب فرزند از پدر (در صورتی که لعان در اثر نفی فرزند به عمل آید) در این صورت پدر و فرزند از یکدیگر ارث نمی‌برند، زیرا رابطه پدر و فرزندی بین آن‌ها به سبب لعان قطع شده است به موجب ماده ۸۸۲ قانون مدنی فرزندی که به سبب انکار او، لعان واقع شده از پدر و پدر از او ارث نمی‌برد. البته فرزند مزبور از مادر و خویشان مادری خود و همچنین مادر و خویشان مادری وی از او ارث می‌برند.
توجه به این نکته ضروری است که در صورتی که پس از انجام لعان پدر رجوع کند و گفته خود را تکذیب کند به موجب ماده ۸۸۳ قانون مدنی فرزند از او ارث می‌برد، اما فرزند از خویشان پدری و پدر و خویشان پدری از فرزند مزبور ارث نمی‌برند.

منبع: فرارو

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت fararu.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فرارو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۵۶۶۷۴۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

خط و نشان محیط زیست و میراث فرهنگی در میانکاله برای یکدیگر

به گزارش خبرآنلاین،در پی ممانعت محیط بانان میانکاله از ورود مصالح ساختمانی به این منطقه، فرمانده یگان حفاظت محیط زیست گفت: با توجه به مذاکرات انجام شده، قرار شد اداره میراث فرهنگی استان گلستان پس از اخذ مجوز نسبت به ورود به میانکاله اقدام کند.

ایسنا در خبری نوشت: سرهنگ جمشید محبت خانی فرمانده یگان حفاظت محیط زیست افزود: برابر بررسی به عمل آمده از عطاالله کاویان -مدیر کل محیط زیست استان مازندران- و محمود تقی‌پور - مسئول پناهگاه حیات وحش میانکاله - روز سه شنبه هفته گذشته اداره میراث فرهنگی با مصالح ساختمانی بدون انجام هماهنگی، قصد ورود به منطقه حفاظت شده میانکاله را داشته است.

وی با تاکید بر اینکه دستگاه دولتی برای انجام هر گونه فعالیت عمرانی در منطقه حفاظت شده باید مجوز داشته باشد، ادامه داد: یک اثر باستانی در منطقه حفاظت شده میانکاله قرار دارد که وظیفه حفظ و نگهداری آن بر عهده میراث فرهنگی است، اما نیاز است از قبل، مجوزی برای ورود به منطقه گرفته شود؛ محیط بان نیز وظیفه کنترل مجوز را دارند.

محبت‌خانی اضافه کرد: مسئولان میراث فرهنگی مجوز ارائه نداده بودند، بنابراین محیطبانان میانکاله از ورود مصالح به منطقه ممانعت به عمل آوردند و با احترام از آنان خواستند که پس از اخذ مجوز نسبت به ورود مصالح به منطقه اقدام کنند.

فرمانده یگان حفاظت محیط زیست ادامه داد: فرماندار بندر ترکمن و چند نفر از دریابانی فراجا نیز مراجعه کرده و گفته‌اند با توجه به اینکه میراث فرهنگی دستور قضایی دارد، اجازه ورود آن‌ها داده شود ولی محیط بانان از ورود کارکنان میراث فرهنگی ممانعت کردند چون باید مجوز لازم به آنان ارائه می‌شد.

وی با تکذیب وقوع درگیری بین محیط بانان و کارکنان میراث فرهنگی گفت: بحث جزئی بین طرفین به وجود آمده بود اما درگیری رخ نداده بود. در نهایت آقای تقی‌پور مسئول پناهگاه حیات وحش میانکاله برای بررسی بیشتر موضوع به پاسگاه دریابانی محل می‌روند. از آقای تقی‌پور سوال کردم و گفت نیم ساعت در پاسگاه بودیم، هیچ اتفاق خاصی نیفتاد و در حد صحبت موضوع حل و فصل و قرار شد مجوز لازم از محیط زیست استان گرفته و سپس وارد منطقه شوند چون محیط بانان مجری هستند و مجوزدهنده نیستند.

فرمانده یگان حفاظت محیط زیست تاکید کرد: بحث شفاهی بوده و بازداشت و درگیری رخ نداده است.

وی در ادامه با اشاره به همکاری بخش‌های مختلف فراجا با یگان حفاظت محیط زیست گفت: به همه استان‌ها سرکشی می‌کنیم و با محیط بانان ارتباط داریم و در همه استان‌ها این هم افزایی و همکاری وجود دارد. سال گذشته حدود ۲۳ درصد کشفیات با همکاری پلیس پیشگیری، پلیس آگاهی، دریابانی و مرزبانی اطلاعات انجام شد و آنها نقش موثری در کشف سلاح‌های غیر مجاز و قاچاق حیات وحش مانند پرندگان شکاری داشتند.

۲۳۳۲۱۷

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1899720

دیگر خبرها

  • خلاصه بازی النصر و الخلیج + فیلم
  • زن جوان شوهر سابقش را کشت
  • خلاصه بازی یوونتوس و آث میلان + فیلم
  • دستگاه‌ها برای مقابله با سرقت، توپ را به زمین یکدیگر نیندازند
  • یاس و ناامیدی موجب از هم پاشیدگی بنیان خانواده می شود
  • سلاخی مرد جوان در چاقوکشی زن و شوهری | زن اردبیلی شوهر سابقش را کشت
  • نه بایرن مونیخ و نه توماس توخل، هیچ‌کدام علاقه‌ای به ادامه دادن با یکدیگر ندارند
  • خط و نشان محیط زیست و میراث فرهنگی در میانکاله برای یکدیگر
  • کنکوری های اروند در حال رقابت با یکدیگر
  • شاگردان محرم آماده برای جدال با پیکان