Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-04-28@14:57:18 GMT

تأملاتی قرآنی در فتوای غریب کدیور

تاریخ انتشار: ۲۷ اردیبهشت ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۷۹۶۴۵۲۸

تأملاتی قرآنی در فتوای غریب کدیور

خبرگزاری مهر، گروه دین واندیشه_رضا کریمی *: چندی پیش محسن کدیور، از روشنفکران دینی ساکن غرب، در پاسخ به پرسشهای حسن محدثی گیلوایی، جامعه شناس (که با دغدغه عدم ارضای صحیح نیازهای جنسی نسل جوان مطرح شده بود) فتوایی نادر در مسئله روابط زن و مرد صادر کرد! او در کانال و سایت خود فایلی را منتشر کرده که در خلاصه آن آورده بود:

«داشتن دوست دختر برای پسر و دوست پسر برای دختر به شرط اولاً اطلاع خانواده و ثانیاً به شرط اینکه این دوستی به خلوت و روابط پنهانی نیانجامد و در حد رفت وآمد و گفتگو و معاشرت عادی باشد مجاز است، اما اگر دختر و پسر بخواهند خلوت کنند (روابط جنسی و مقدمات آن) شرعاً منوط به عقد ازدواج است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

عقد ازدواج می‌تواند دائم یا موقت باشد».

این فتوا در حالی است که اغلب فقها رابطه با جنس مخالف را در حد ضرورت جایز می‌دانند بدون آنکه قصد ریبه و لذت در کار باشد، اما اکنون کلمات «دوستی» و «معاشرت» چیزی بیش از سنت فقهی را در بر می‌گیرد که به رابطه در حد ضرورت اشاره دارد.

در این یادداشت فارغ از مباحث فقهی، که بر عهده مجتهدین است، تلاش می‌کنیم از منظر قرآنی مسئله رابطه با جنس مخالف را به صورت اجمالی مورد بررسی قرار دهیم؛

مسئله این است که کدیور در این فتوا تنها دغدغه اش این است که رابطه به ارتباط جنسی خارج از ازدواج نینجامد، اما اولاً خود او بستر روانی نقض غرض اش را فراهم کرده است و ثانیاً معنای قرآنی «به زنا نزدیک نشوید» را سطحی فهمیده است و ثالثاً عوارض ارتباط با جنس مخالف را فقط در خطر زنا دیده است.

در قرآن یکی از حکمتهای کاهش نگاه، کاهش تزئین است. زینت (فارغ از آنکه به زنا بینجامد یا نه) می‌تواند سبب تأثیر بر عملکرد نفس و قلب و اختلال در تشخیص عقل شود: أَ فَمَنْ زُیِّنَ لَهُ سُوءُ عَمَلِهِ فَرَآهُ حَسَناً (فاطر ۸) یکی از مصادیق این تزئین حب شهوات نساء است: زُیِّنَ لِلنَّاسِ حُبُّ الشَّهَواتِ مِنَ النِّساءِ (آل عمران ۱۴). در مقابل، از سوره احزاب می‌فهمیم که رابطه محدود سبب طهارت قلب، که در خطر تزئین توسط شهوات قرار دارد، می‌شود: فَسْئَلُوهُنَّ مِنْ وَراءِ حِجابٍ ذلِکُمْ أَطْهَرُ لِقُلُوبِکُمْ وَ قُلُوبِهِنَّ (احزاب ۵۳). پس اینکه تنها دغدغه رابطه جنسی در رابطه جنس مخالف مطرح شود از نظر قرآن مورد تأیید نیست.

علاوه بر این، حتی اگر ملاک خطر رابطه جنسی نامشروع باشد، می‌توان این فتوای غریب غربی را با آیات قرآن به ویژه آیه لا تَقْرَبُوا الزِّنی‏ در سوره اسرا نقد کرد.

آیه وَ لا تَقْرَبُوا الْفَواحِشَ ما ظَهَرَ مِنْها وَ ما بَطَن (انعام ۱۵۱) مانند آیه وَ لا تَقْرَبُوا الزِّنی‏ إِنَّهُ کانَ فاحِشَةً وَ ساءَ سَبیلاً (اسرا ۳۲) است و هر دو تأکید دارند که نه تنها نباید فاحشه را مرتکب شد بلکه نباید به آن نزدیک هم شد! در واقع پرسش این است که چرا به همان تعبیر در سوره فرقان بسنده نشده که در وصف عبادالرحمان آمده است که: «زنا نمی کنند» (فرقان٦٨)؟ آیت الله جوادی آملی یکی از مفسرینی است که متوجه تفاوت تعبیر شده است و گفته تعبیر لاتقربوا (به جای لاتزنوا) بدان جهت است که اولاً زنا بسیار ناپسند و خطرناک است نه عادی، تا نهی به خود آن تعلق گیرد… (تسنیم، ج ۴۸، ص ۵۱۵). دقیق‌تر از این، نهی از تقرب به معنای نهی از مقدمات منتهی به ارتکاب عمل است. مقدمات زنا را البته خود کدیور حرام کرده است و در شرح تفصیلی فتوای خود گفته مقدمات جنسی (مانند لمس و بوسه و…) هم بدون ازدواج جایز نیست. اما سخن در این است که اولاً جناب فقیه این فتوای غریب را در پاسخ یک جامعه شناس مطرح کرده است تا برای نیازهای جوانان راه حلی مطرح کند ولی با جواز مطلق دوستی و معاشرت آنها را بیشتر در معرض التهاب و ولع قرار می‌دهد! ثانیاً آیا مقدمات زنا فقط مقدمات لمسی است یا مقدمات دیگر مانند نگاه و… را هم شامل می‌شود؟ مشکل فتوای کدیور این است که تنها تفکیک او در ارتباط دو جنس، جنسی است ولی به مقدماتی که موجب نزدیکی به زنا می‌شود دقت نکرده است و در واقع آیه لا تَقْرَبُوا الزِّنی را سطحی تفسیر کرده است. آیا وقتی دوستی و معاشرت عادی است می‌توان اثر گسترش نگاه (و بلکه دیگر مقدمات مانند بو و صدا) را نیز نادیده گرفت؟

اگر زنا را «حفظ نکردن فروج» معنا کنیم آن وقت می‌توانیم آیه‌ای دیگر را در این بحث تفسیری وارد کنیم. از آیه قُلْ لِلْمُؤْمِنِینَ یَغُضُّوا مِنْ أَبْصارِهِمْ وَ یَحْفَظُوا فُرُوجَهُمْ (نور٣٠) می‌توانیم بفهمیم کنترل نگاه مقدم بر کنترل رابطه جنسی است. کدیور برخلاف آیه قرآن مقدمات رابطه جنسی را فقط در لمس دیده است. وقتی با معاشرت دوستانه، نه بر حسب ضرورت، دایره نگاه را افزایش دهیم طبیعی است آیه لا تَقْرَبُوا الزِّنی‏ هم رعایت نمی‌شود، چه برسد به آیه وَ لایَزْنُون َ (فرقان٦٨). بر این اساس است که نگاه سو زنای چشم نامیده شده است. اکنون بهتر می‌توان معنای این روایت را درک کرد که امام صادق علیه السّلام فرمود: هر عضوی زنائی دارد (فروع کافی، جلد ۵، ص ۵۹۹).

نمی‌توان منکر شد که برای حل مسئله نیاز جنسی جوانان بهترین راه حل ازدواج است و باید موانع متنوع بر سر این راه حل را برداشت ولی علاوه بر این سالم و امن کردن محیط جامعه هم باید دغدغه جامعه شناسان و مدیران فرهنگی باشد. قرآن به این مسئله همه جانبه نگریسته است و ما هم نباید به افراط و تفریط بیفتیم.

*دانشجوی دکتری تفسیر تطبیقی دانشگاه قم

کد خبر 4920012

منبع: مهر

کلیدواژه: محسن کدیور اصول فقه خانواده ماه رمضان ۹۹ ویروس کرونا ماه مبارك رمضان قرآن دعا و نیایش شب قدر کنفرانس بین المللی شبکه چهار سیما معرفی کتاب امام حسن مجتبی ع امام علی ع رادیو گفتگو مرتضی آقاتهرانی رابطه جنسی جنس مخالف رابطه جنس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۹۶۴۵۲۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تکریم توانخواه حافظ قرآن در کردستان

 اسماعیل زارعی‌کوشا همراه با فرماندار سنندج و مدیرکل بهزیستی استان با حضور در منزل کیوان جعفری ضمن دیدار با این حافظ توانخواه سنندجی، به گفت‌وگوی صمیمی با وی پرداخت.

در این دیدار استاندار کردستان معرفی حافظان قرآن به عنوان الگو در ترویج و توسعه فرهنگ قرآنی را اثرگذار دانست و اظهار کرد: اگر در جامعه به قرآن توجه جدی شود، شاهد کمترین مسائل و مشکلات اجتماعی و فرهنگی خواهیم بود.

زارعی‌کوشا به نقش آموزه‌های قرآنی در کاهش آسیب‌های اجتماعی گریزی زد و افزود: از آن جایی که قرآن در جامعه نقش بازدارندگی ایفا می‌کند با روی آوردن به کلام الهی می‌توان تمام مشکلات جامعه را حل کرد.

وی ضمن تشویق و ترغیب این جوان توانمند در زمینه قرآنی، به کیوان جعفری قول مساعد داد از هیچ حمایت و کوششی جهت هموار کردن مسیر زندگی برای توسعه قرآنی این حافظ توانخواه، از لحاظ مادی و معنوی کوتاهی نخواهد کرد.

کیوان جعفری، ۳۲ ساله ساکن سنندج معلول ذهنی و حرکتی و حافظ قرآن این روز‌ها به واسطه امتیاز منحصربه‌فردی که دارد مورد توجه جامعه قرآنی، استاندار کردستان و دیگر مسئولان قرار گرفت.

باشگاه خبرنگاران جوان کردستان سنندج

دیگر خبرها

  • ثبت‌نام لیگ قرآنی «ضحی» در گیلان آغاز شد
  • تجلیل از نخبگان قرآنی در استان البرز
  • شلوار عجیب و غریب کیم جونگ اون سوژه رسانه‌های جهان شد + تصاویر
  • ثبت نام چهارمین دوره مقدماتی طرح ملی قرآنی "حفظ نور رضوی" آغاز شد
  • مشارکت ۳۲۵ نفر در مسابقات قرآنی شرکت گاز خراسان جنوبی
  • آغاز ثبت نام چهارمین دوره مقدماتی طرح ملی قرآنی حفظ نور رضوی
  • بررسی سیر تحول هنرهای قرآنی/ اهمیت نگاه میراث فرهنگی به هنر قرآنی
  • قرآن فضای گفتگوی بسیاری درباره هنر دارد
  • سند راهبردی جامعه قرآنی عصر رونمایی شد
  • تکریم توانخواه حافظ قرآن در کردستان